mersin escort mp3 indir

RETRO: GeForce GTX 580 – lansare pe 09.11.2010

Let us remember!

nVidia GeForce GTX 580 a fost lansat si NU pe hartie (placile au fost disponibile in cantitati suficiente inca din prima zi) pe 9 Noiembrie 2010.

Tot atunci se ridica si NDA-ul (Non-Disclosure Agreement) iar site-urile de profil worldwide au publicat primele rezultate oficiale cu aceste placi. In Romania de review-ul lui GTX 580 s-a ocupat echipa de la Lab501.

Lupta pentru suprematie pe piata acceleratoarelor grafice nu a mai fost atat de apriga de cativa ani de zile. Desi 2009 nu a fost un an prea bun pentru nVidia, intarzierea lansarii lui FERMI pana in martie 2010 nefiind extrem de benefica business-ului, in acest moment nVidia are o linie intreaga de cip-uri grafice bazate pe arhitectura FERMI, acoperind toate segmentele de piata.

AMD a lansat in octombrie 6870 si 6850 care se adreseaza segmentului mainstream iar noiembrie va aduce Cayman, cip-ul grafic high end al seriei 6000. Ce va face insa nVidia? Se vor lasa invinsi si de data aceasta, cum s-au lasat anul trecut cand AMD vindeau placi rosii 5870 si 5850 pe banda rulanta in timp ce verzii nu avea decat un paper launch si o gramada de probleme de manufacturare la TSMC?

The GeForce GTX 580 mystery is clearing. Sau cel putin asa spun cei de la nordichardware.com.

GeForce GTX 580 will most likely be the most powerful single-GPU graphcis card on the market in 2010. Now that we have the complete specifications for NVIDIA’s GF110 GPU it becomes clear that NVIDIA is attempting to do what it failed to with GTX 480 – going all in – to win the performance war against AMD.

If the increase in frequency and the so far unconfirmed information we’ve come across NVIDIA’s work will result in a graphics card called GeForce GTX 580 that builds on a new optimized circuit called GF110.

Ei bine, de data asta raspunsul este Nu. nVidia este decisa sa contreze lansarea Cayman cu GTX 580 [GF110] care are in spate arhitctura FERMI rafinata pentru gaming, arhitectura FERMI dar fara componenta dedicata pentru HPC [High Performance Computing].

According to sources to NordicHardware it can be as many as 300 million transistors that NVIDIA has been able to cut in this way. The effect is that GF110 will be a GPU targetting only retail and will not be as efficient for GPGPU applications as the older siblings of the Fermi Tesla family. Something few users will care about.

Din moment ce cip-ul este degrevat de o multime de functii dedicate placilor Tesla si Quadro, functii vitale pentru HPC dar irelevante si inutile pentru gaming, vorbim de frecvente mai mari, de o temperatura mai scazuta si de un consum la priza mai mic. Gurile rele vorbesc de un 230W in full load.

The roots of GF100 – the GPU found in GeForce GTX 480 – are clear and the biggest difference is that NVIDIA has revised its priorities since the launch of the original Fermi architecture. The focus is now on retail and games, not companies and servers.

Din moment ce cip-ul este mai rece, am scapat si de racirea monstruoasa care a fost aleasa pentru placile GTX 480. Un cip extrem de puternic dar extrem de fierbinte. Imi amintesc si acum acele exemplare care treceau de suta de grade in Furmark cu ventilatorul la peste 94%. GF 110 va beneficia de toate cele 512 CUDA Cores si cele 16 unitati SM. In felul asta va avea la dispozitie mai multe ROP-uri si unitati de texturare fata de GF100 [GTX 480]. Acest lucru nu a fost posibil pe GF100 din pricina cantitatii enorme de caldura care trebuia disipata.

In acest moment se speculeaza ca GTX 580 va consuma cu 10-15% mai putin decat GTX 480 iar performanta oferita va fi cu aproximativ 20-30% mai mare. In aceste conditii, ar putea deveni un concurent serios pentru Cayman. Vom avea parte de multe scantei la sfarsitul lui noiembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.